Annak érdekében, hogy hosszú távon és biztonságosan valósuljon meg a gabonatárolás, azt megelőzően gondoskodni kell a termény szárításáról. Cégünk erre alkalmas építmények, úgynevezett szárítók kivitelezésével is foglalkozik, amelyek alkalmasak arra, hogy a betakarításkor mért és az optimális tároláshoz szükséges víztartalom közötti eltérést eltávolítsuk.

Mit érdemes tudni a szárításról?

  • A gabona magvak belsejében végbemenő életfolyamatok közül a legfontosabbak a nedvességeloszlás megváltozása és a nedvességtartalom csökkenése. Ezen folyamatok nagyon lelassulnak vagy meg is szűnhetnek, ha a gabona belsejében található nedvesség lehűl vagy lecsökken.
  • A terményt akkor célszerű betakarítani, amikor annak a legmagasabb a nedvességtartalma.
  • A gabona károsodásának megelőzése érdekében, a betakarítást követen mechanikusan kell szárítani a terményt.
  • A szárítás lényege nem más, mint a szemekben végbemenő enzimműködésnek és a szemek felületén található mikrobák élettevékenységének leállítása, az által, hogy a nedvességtartalmat 15% alá csökkentjük.
  • Mindenképp tartsuk észben, hogy igencsak korlátozott a napok száma, mialatt elraktározhatjuk és száríthatjuk a gabonát, mielőtt még az megromlana.

Milyen módszerek alkalmazásával száríthatunk?

Szárítás hűtéssel

  • Miután megtisztítottuk a terményt és betároltuk a megfelelő fémsilóba, alacsony páratartalmú hideg levegővel lehűtjük.
  • A nedvesség így kiáramlik a terményből és a hideg levegő gátolja a kártevők betelepülését, valamint a káros mikrobiológiai folyamatok megindulását.

Szárítás meleg levegővel

  • Alacsony páratartalmú meleg levegőt áramoltatunk át a megtisztított terményen.

Szárítás szárítón belül

  • A megtisztított terményen át történő alacsony páratartalmú meleg levegő áramoltatását a szárítók végzik, amely folyamat végbemehet szakaszosan vagy folyamatosan.

Szakaszos üzemű szárítás

  • A szárítók belsejében lévő terményen keresztül alacsony páratartalmú meleg levegőt áramoltatunk át, amíg az leszárad a kívánt víztartalomra. Ezt követi a kitárolás, amely után újratöltjük a szárítókat és ez a folyamat ciklikusan addig ismétlődik, míg van szárítandó terményünk.
  • Fontos, hogy a szakaszos üzemű szárítók csak teljesen feltöltve üzemeltethetőek.

Folyamatos üzemű szárítás

  • A szárítók feltöltését követően, a terményt folyamatosan tároljuk ki és ennek ütemében szükséges, hogy végbemenjen a feltöltés is. A szárítás végén a szárítókat az utolsó adag termény leszárítása után kell kiüríteni.

Különböző és korszerű szárítók felépítését vállaljuk, amelyről a „Szolgáltatások” menüpont, „Szárítók szerelése, építése” almenüben tájékozódhat.